søndag 24. juni 2012

Batch #5 IPA

Brygg #5 - IPA (Nøgne Ø home-edition)

25/2-2012 kl. 14.30 

Denne oppskriften fant jeg på norbryggs forum, og det var med stor spenning jeg ga meg i kast med dette brygget. Jeg er veldig glad i IPA og hvis mitt brygg smakte halvparten så bra som Nøgne Ø sitt, så skulle jeg bli veldig fornøyd.

Ingredienser 

Malt
5 kg Maris Otter Pale Ale
600 g hvetemalt
480 g caramalt
300 g munich malt (Thomas Fawcett)

Humle
55g Chinook pellets 12% 2011 alfa koketid 90 min
200g Cascade 8,6% alfa (koketid fra 30 til -1 min + tørrhumling) pellets

25 liter vann til mesking, 7 liter til skylling.

Fremgangsmåte

Mesket i 75 min. Startet litt vel varmt, da mesken holdt ca. 70 grader når jeg hadde hatt i all malten. Hadde satt termostaten litt vel høyt tror jeg. Justerte dette ved å ta av lokket og resirkulere, og skrudde ned termostaten. 
16:35. Mesking ferdig. Startet resirkulering på 77-78 grader. 
17:30. Resirkulering ferdig, skylte med 7 liter/80 grader vann. 
17:40. Kok, hadde i chinook humlen. 
18:40. Hadde i 40g cascade humle
18:55. 40g cascade humle + kjøler
19:05. 30g cascade humle
19:09. 30g cascade humle
19:10. Ferdig å koke, skrudde av kjelen. 
19:11. 30g cascade humle

19:30: Ferdig kjøla ned til ca. 25 grader. Hadde i 1pk SafeAle S-04 - ca. 16 liter vørter


Resultat

OG = 1068
28/2-2012: Primær/stormgjæring ferdig, stakk om til ny dunk for sekundærgjæring, samt hadde i 30 g cascade for tørrhumling. 
4/3-2012: FG = 1022
7/3-2012: FG =  1020 ~ 6,5%. Hadde i 70g sukker i 3dl vann, totalt 16 liter ferdig vare, 32 flasker. 


Denne synes jeg ble meget bra! Den smakte som en ordentlig "mikrobryggeri-IPA" og jeg skulle ønske jeg hadde laget dobbelt så mye! Det blir garantert ikke siste gang jeg lager denne. Men neste gang tror jeg at jeg skal prøve meg på fersk gjær på denne, for å se om jeg kjenner noe forskjell på smaken. 

1 kommentar:

  1. har prøvd å lage alt fra grunnen av hadde lite penger. å det var bursdag rundd hjørne Liker vældig god europris sine pakker. Da følger man bruksanvisninge å man trenger ikke være doktor i fage Se guide tilbudsvarer.blogspot.no

    SvarSlett