Brygg #6 - Belgisk Wit (Hveteøl)
28/4-2012 kl. 16.00
Nå var det på tiden med en litt lettere og friskere sommerøl som passer til sjømat og grillkos! Valget falt denne gangen på en Belgisk Wit, som er en variant av hveteøl som er litt friskere og er litt mer bitter enn en vanlig hveteøl. Andelen hvete er også litt mindre enn i tradisjonell hveteøl.
Ingredienser
Malt3 kg pilsnermalt
3 kg hvetemalt
Humle
10g Nugget pellets (bitterhumle)
10g? Cascade pellets (aromahumle)
35g knuste korianderfrø
12g revet appelsinskall
25 liter vann til mesking, ca. 9 liter til skylling.
Fremgangsmåte
Satt på 25 liter vann på 75 grader. (var nok en del mer reelt). NB! Sett tempen lavere neste gang.
16:55. Hadde i malten i vannet når termostaten slo ut. Tempen var da 72 grader (!). Kjørte oppi et par liter kaldt vann og resirkulerte noen liter i ca. 10 min.
17:10: Fikk det ned i 64 grader i midten og 67 grader i bunnen.
18:10. Mesking ferdig, startet skylling (mesken holdt nå ca. 64 grader). Skrudde opp termostaten til 80.
19:15. Skylling ferdig, hadde i ca. 9 liter / 80 grader vann.
19:40. Kok
19:43. Hadde i Nugget humle
20:28. Hadde i irish most + kjøler til desinfisering
20.38. Hadde i koriander og appelsinskall
20.41. Cascade humle
20:43. Ferdig kokt. Satt på vann i kjøleren.
21.00. Ferdig kjøla. Hadde i 11,5g Safbrew WB06 som var rehydrert i 1,5dl vann 30 grader.
21:20. Ferdig, endte opp med over 22 liter
7/5-12: FG = 1012
Wit'en endte opp med en styrke på ca. 5,2 %, som er akkurat passe for en Wit.
Den fikk en veldig karakteristisk lukt og smak. Veldig frisk og fruktig, og en fyldig og god ettersmak. Den hadde ganske mye kullsyre, og merkelig nok ble den helt klar selv om andelen hvete var 50%.
Alt i alt er jeg veldig fornøyd og tilbakemeldingene har utelukkende vært meget bra. Smaker fantastisk en varm sommerdag og som tilbehør til god grillmat. Spesielt godt egnet til Holjeburger :)
16:55. Hadde i malten i vannet når termostaten slo ut. Tempen var da 72 grader (!). Kjørte oppi et par liter kaldt vann og resirkulerte noen liter i ca. 10 min.
17:10: Fikk det ned i 64 grader i midten og 67 grader i bunnen.
18:10. Mesking ferdig, startet skylling (mesken holdt nå ca. 64 grader). Skrudde opp termostaten til 80.
19:15. Skylling ferdig, hadde i ca. 9 liter / 80 grader vann.
19:40. Kok
19:43. Hadde i Nugget humle
20:28. Hadde i irish most + kjøler til desinfisering
20.38. Hadde i koriander og appelsinskall
20.41. Cascade humle
20:43. Ferdig kokt. Satt på vann i kjøleren.
21.00. Ferdig kjøla. Hadde i 11,5g Safbrew WB06 som var rehydrert i 1,5dl vann 30 grader.
21:20. Ferdig, endte opp med over 22 liter
Resultat
28/4-12: OG = 10527/5-12: FG = 1012
Wit'en endte opp med en styrke på ca. 5,2 %, som er akkurat passe for en Wit.
Alt i alt er jeg veldig fornøyd og tilbakemeldingene har utelukkende vært meget bra. Smaker fantastisk en varm sommerdag og som tilbehør til god grillmat. Spesielt godt egnet til Holjeburger :)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar