Brygg #1 - Holjes juleøl
5/11-2011 kl.14:30
Dette var det første brygget jeg lagde i dette hus, og jeg fikk god hjelp av Henning Ek. Jeg hadde kun det jeg behøvde av utstyr og brygget etter BIAB-metoden. (Brew In A Bag). Jeg brukte en vanlig 10 liters kjele som jeg hadde rengjort skikkelig, for krabbekjelen jeg hadde bestilt hadde ikke kommet enda. Derfor ble det en liten batch første gang. Jeg hadde også skaffet meg en meskepose fra http://vinogbar.no. I tillegg hadde jeg kjøpt en vanlig enkel gjæringsdunk i plast og en 5 liters glassballong, som jeg brukte til gjæringa.
Ingredienser
- 600g caramalt
- 2000g pilsnermalt
- 400g caramünchener
- 20g evergood mørk (knust i morter)
- 12,5g Northern Brewer pellets (60 min)
- 12g Saaz (20min)
- 12g Hallertauer (7 min)
Bryggeloggen er ikke helt komplett så jeg er usikker på hvor mye vann jeg startet med. Mener å huske at jeg hadde delegert dette ansvaret til bryggeassistenten.. Men vi endte i hvert fall opp med 5 liter vørter til slutt. Vi hadde problemer med å få en stabil mesketemperatur på kjelen.
Kl.14:57: All malt i meskepose opp i kjele.
Temperatur vann uten malt: 77 grader
Temperatur med malt: 68 grader.
Kl.15:10: 67 grader på toppen av kjelen, 71 i bunnen (!). Kjørte oppi litt kaldt vann for å justere litt.
Brukte lang tid på å justere til riktig temperatur på mesken.
Kl.15:57: Mesken holdt 65 grader midt i og vi startet stoppeklokka
Kl.17:00: Ferdig mesk. Helte over 8 liter/77 grader skyllevann.
SG: 1054 (sukkerinnhold før koking)
Kl.17:34: Brygget begynte å koke. Tilsatte Northern Brewer humle (12,5g) etter et par minutter.
Kl. 18:14: Tilsatte Saaz humle 12g
Kl.18:19: Tilsatte Irish most (som var bløtlagt i ca. 1 time på forhånd).
Kl.18:27: Tilsatte Hallertauer 12g
Kl.18:34: Koking ferdig! Klart for kjøling ute i trillebåra med hageslange.
Ikke noen ideell måte å kjøle ned brygget på, men vi hadde ikke så mange andre muligheter da jeg ikke hadde skaffet meg en kjøler enda. Vi fylte trillebåra med iskaldt vann fra hageslagen og satt kjelen oppi. Fylte på med kaldt vann fra slangen fortløpende og det tok ikke så fryktelig lang tid faktisk fordi kjelen var så liten.
19:15: Vørteren var avkjølt nok og vi hadde i gjær (husker ikke hvor mye, men tror det var av typen SafeAle. (tørrgjør).
OG: 1080 - kraftige saker :)
8/11: Stakk om fra plastdunken til glassballongen siden det bare var 5 liter igjen. Stormgjæringen hadde gitt seg allerede. (Antageligvis hadde jeg oppi en hel gjærpose siden det gikk så fort..).
14/11: Sekundærgjæring ferdig. Tappet om til ny dunk som var nøye desinfisert med klor, og tilsatte 25 gram sukker løst opp i litt vann. (5g / liter).
FG: 1020 (den kunne nok ha stått enda lenger under sekundærgjæringen, men jeg klarte ikke å vente siden jeg ville ha det ferdig til julebordet). Ergo var den beregnede alkoholprosenten ca. 8 %.
Resultat:
I etterkant kan jeg bekrefte at det helt klart holdt minst 8%. Vi fikk en liten smak hver på det årlige julebordet og det var til og med litt rester til juleaften. Den ble veldig kraftig og vannmengden burde nok vært økt en del. Men det smakte juleøl og den passet fint til pinnekjøttet. Den var relativt søt tror jeg. Det som er kult er at jeg fant ut at jeg faktisk har èn flaske igjen i kjøleskapet! Den skal spares til neste jul tror jeg.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar