søndag 24. juni 2012

Batch #2 Juleøl

Brygg #2 - Holjes juleøl nr.2

8/11-2011 kl.18:45

Nå hadde jeg fått krabbekjelen jeg hadde bestilt (30 liter), så da var det på tide å sette en ny batch med juleøl. Samme oppskrift som sist, men jeg justerte med mer vann denne gang.

Ingredienser

  • 900g caramalt
  • 3000g pilsnermalt
  • 600g münchener
  • 30g evergood mørk (knust i morter)
  • 20g Northern Brewer pellets (60 min)
  • 18g Saaz (20min)
  • 18g Hallertauer (7 min)
  • 1pk SafeAle S04 (11,5g) 
11,5 liter vann til innmesking (4,5kg malt * 2,5 liter/kg) = 11,25 liter
15 liter til innskylling

Fremgangsmåte

19:20. All malt i kjelen (i innerkar og meskepose). Temp før malt 77 grader, temp etter 68,5 nede, 65 oppe. 
20:10. Temp nede 68 grader, oppe 66 grader. Holdt seg overraskende bra i denne kjelen uten noen form for ekstra isolasjon!
20:50. Mesking ferdig. 66 grader nede / 60 grader oppe (sto uten lokk på slutten). 
21:00. Startet skylling med 15 liter / 78 grader vann. 
21:20. 20-25 liter vørter i kjel (SG = 1044 før kok)
21:50. Vørter koker. Hadde i humle etter tidsskjema over (kokte totalt 60 min). 
23:45. Ferdig. Hadde i gjær og tappet på desinfisert gjæringsdunk.Tok sin tid denne gang å få kjølt ned den store kjelen med vørter. Prøvde å lage meg en patent ute (se bilder under), men det fungerte ikke så veldig bra. Tips: Invester i en god kjøler før du begynner å brygge!

Krabbekjel på gassbluss - en OK kombinasjon


Hjemmelaget kjølemekanisme med hageslange og pappeske - ikke spesielt vellykket..


Resultatet

Samme oppskrift som sist, men hadde mer vann i denne gang så den ble ikke fult så kraftig og sterk. SG = 1053
13/11: Stakk om til nytt gjæringskar. Satt da igjen med ca. 15 liter. FG = 1014.  
17/11: Sekundærgjæring ferdig. FG = 1014. Altså ble den teoretiske styrken ca. 5,5%. Hadde i 72g sukker i 1,5 dl vann som var kokt på forhånd og kjølt ned til ca. 20 grader. 

Tapping på kjøkkenbenken - funger utmerket! (NB: Husk å legg en fjøl eller plankebit under korkemaskina, ellers må du pusse og olje benkeplaten på nytt..)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar