fredag 31. august 2012

Batch #8 Blonde Ale


Brygg #8 - Blonde Ale

18/7-2012  

Denne gangen ville jeg ha et forholdsvis lyst og lettdrikkelig øl, så valget falt på en Blonde Ale. Jeg fant en fristende oppskrift i en ny bryggebok jeg har skaffet meg i sommer. Jeg hadde også humlerester jeg kunne bruke.  

Ingredienser 

Malt
4,3 kg Pale malt 5-7 EBC
450 g Krystallmalt 120 EBC
113 g Karamellmalt pils
113 g Karamellmalt lys 30EBC

Humle'
31 g Perle pellet (60 min)
28 g Cascade pellet 8,6% alfa (10 min)

Gjær: 1pk Safale US-05 (American ale yeast) rød pakke
25 liter vann til mesking, ca. 9 liter til skylling.

Fremgangsmåte

Satt på 25 liter vann og satt termostaten på 72 grader. (endelig hadde jeg lært)

8:40: Termostaten slo ut og jeg målte vannet til 75 grader. Hadde i malten og tempen ble da 69 grader nede og 68 grader oppe. Justerte litt og fikk den ganske raskt ned i 66 grader.
9:40.  Mesking ferdig, startet resirkulering med pumpe på 80 grader. Hadde nå funnet en ny og bedre patent på spredning av vannet. Løsningen var en enkel dampinnsats fra Ikea (kostet en 50-lapp eller noe).
10:30: Resirkulering ferdig! Skyllet med 9 liter 80 grader vann når mesken sto og rant av seg oppå kjelen.
11:00: Koking startet, hadde i perle-humle.
11:45: Hadde i Irish most (2 ts som hadde stått i litt vann i et par timer)
11:50: Hadde i 28g cascade humle for aroma
11:52: Hadde i kjøler for desinfisering
12:00: Koking ferdig!
12:30: Kjøling ferdig, hadde i rehydrert tørrgjær.  .

Resultat


22 liter, OG = 1041. (skulle vært 1050)
26/7-12: FG = 1012.
1/8-12: FG = 1010 (ferdig, hadde i 80 g sukker. Justerte ned litt for å prøve, siden det var litt restsukker fra gjæringen. Men jeg skulle nok ikke gjort det. For det ble lite kullsyre når den hadde stått noen uker på flasker. Men jeg lot flaskene stå et par  uker ekstra i romtemp i kjelleren (ca. 20 grader) og da kom den seg!  Den ble rett og slett nydelig! Smaker slik en blond ale skal gjøre, ikke alt for kraftig og en frisk og god smak med middels bitterhet. Lettdrikkelig og ganske alkolsvak I overkant av 4%. Endte til slutt opp med 21 liter.

Smakte på den på nytt 31/8, og da var den nydelig! Så nå kan jeg sette den kjølig igjen så den holder seg en stund. Ikke noe kompleks brygg, men det var ikke meningen heller.

2 kommentarer:

  1. Så bra logg! Lett å følge og et eksempel til etterfølgelse

    SvarSlett
  2. Jeg planlegger å bruke denne oppskriften til batch nummer 2. Jeg er helt nybegynner og lurer derfor på følgende: Jeg planlegger å regne om til en mindre batch. Når du skyller med 9 liter, ender du da opp med totalt 25 liter igjen? Eller blir det mer? I den forrige oppskriften jeg fulgte mesket jeg med 7 liter og skyllet med nok vann til å ende opp på 7 liter igjen, og lurer vel egentlig på om jeg kan gjøre noe tilsvarende for denne oppskriften.

    SvarSlett