Brygg #9 Wit jul
18/8-2012
Jeg har sagt lenge at jeg skulle sette det første juleølet allerede i sommer, så det får tid til å sette seg ordentlig. I fjor var det så vidt det ble drikkeklart til julebordet, så i år skal jeg være bedre forberedt! Jeg var så heldig å få god hjelp av Ek og Gaustad i bryggeprosessen denne gangen. De var i hvert fall veldig flinke til å bidra i prøvesmaking av tidligere brygg :)
Gjærstarter

Jeg har innbilt meg at det er mye styr og risiko med å bruke flytende fersk gjær, så jeg har derfor hittil kun brukt tørrgjær. Men nå som jeg har laget noen brygg og begynner å bli litt varm i trøya, så synes jeg det var på tide å hoppe ut i det. Det var jo ikke akkurat veldig komplisert, selv om det krever litt mer forberedelser og planlegging. Man bør sette gjærstarter 2-3 dager før man har tenkt til å starte selve brygginga.
Jeg fulgte rett og slett bare oppskriften på Bryggselv. Jeg kjøpte en pose lys spraymalt (man skal alltid bruke lys i følge innehaveren av bryggselv). Gjæren jeg brukte til denne oppskriften var Wyeast 3944 Belgian Witbier. Det var en type som skulle aktiveres ved å slå på posen slik at innerposen sprekker og frigir gjæren. Jeg lot den stå i romtemperatur en stund til den begynte å bule.
I mens kokte jeg opp 220 g spraymalt i 2,2 liter vann, lot det koke i ca. 15 min, og lot det kjøle seg ned til ca. 20 grader. Jeg brukte http://www.mrmalty.com/ for å beregne mengden gjærstarter til den aktuelle gjæren. Hvor fersk gjæren er har nemlig stor betydning for hvor mye gjær man trenger. Gjærcellene dør faktisk med 25% per mnd, så hvis gjæren er 2 måneder gammel så må man doble gjærmengden.
Etter et par dager var starteren ferdig (hadde sluttet å klukke i gjærlåsen) så da satt jeg hele beholderen i kjøleskap for å få gjæren til å skille seg fra resten av væsken og legge seg på bunnen. Jeg tok ut beholderen da jeg startet meskeprosessen slik at den fikk våknet til liv igjen, og helte av det meste av væsken. Gjæren lå fint på bunnen. Da bryggeprosessen var ferdig helte jeg i gjæren i gjæringskaret og ristet godt.
Ingredienser
Oppskriften er hentet fra http://norbrygg.no/. Valget falt på en spennende oppskrift som vant juleølkonkurransen i klassen spesial juleøl i 2010. Tilbakemeldingene i forumet har vært bra, så jeg tok sjansen på å teste denne. Med litt modifikasjoner på malten da jeg brukte hele hvetekort som var knust. Glemte at den skulle være hel.. Derfor halverte jeg mengden og tok litt ekstra pale ale malt.3 kg Pale malt (var opprinnelig 2,5 kg i oppskriften)
1/2 kg torrified hvete malt (knust, men den skulle altså egentlig vært hel)
2 kg hvetemalt
1 kg krystallmalt
1 kg sjokolademalt
400 gram candis sukker
Krydderier
Puttet oppi krydderet et par minutter før kokingen var ferdig, og lot det ligge med under kjølingen. La det i en meskepose, så det skulle være enkelt å få det ut uten å infisere vørteren. Hektet fast stroppen til posen i hanken til kjelen.
20 gram appelsinskall
20 g korianderfrø (lett knust)
15 g nellik
15 g kanelstang
5 g stjerneanis
Humle'
25 g Amarillo pellet 70 min
25 g Amarillo pellet 10 min
30 g Amarillo pellet 1 min
Gjær:
Wyeast 3944 Belgian Witbier
Fremgangsmåte
Termostaten slo ut på 74 grader. Hadde i malten og tempen ble da 66 grader nede og oppe. Jeg droppet stegmeskingen og kjørte i stedet 90 min. på 66 grader. Var for opptatt med ølsmaking :)
Resirkulerte deretter mesken i 1 time og skyllet med 9 liter 80 grader vann.
Jeg lot det koke i en time, men den burde nok stått litt til da jeg fikk litt lav OG. Det sto faktisk 80 min i oppskriften så jeg i etterkant (1059 mot 1062 i oppskrift).
Resultat
.22 liter, OG = 1059. (skulle vært 1062)
21/8-12: FG = 1018.
26/8-12: FG = 1013
3/9-12: FG = 1012. Ferdig!
(hadde i 120 g sukker, hvorav 100g candis sukker og resten vanlig farin)
Ferdig flasket og lablet :)
Har nå smakt på det for 2.gang og det smaker jul for å si det sånn.. Veldig markant nelliksmak og en del anis. Litt i overkant nellik kanskje, og litt mye bitterhet. Men heldigvis er det lenge til jul, så krydderpreget vil forhåpentligvis dempe seg litt med lagring. Flaskene lagres for tiden i kjelleren som holdernca 18 grader. Har dessverre ikke plass i kjøla. Håper ikke det gjør at det utvikler seg for mye videre
SvarSlettHei! Går det fint med lagring på ca 18 grader?
SvarSlettDet går egentlig overraskende bra! Testet en flaske i dag og krydderpreget har nå dempet seg noe, men den har ikke forandret seg nevneverdig siden sist.
SvarSlettHar forresten fått låne en kald kjeller nå, så har satt 2 kasser der, mens resten lagres ved 18 grader. Skal bli moro å sammenlikne når jula nærmer seg om det faktisk er noen merkbar forskjell.
SvarSlettDet høres bra ut! Sliter selv med litt lite kjøleskapplass. Så det må bli en kjeller der temperaturen varierer ligger på rundt 14-16. Så er det vel bare å ta frem, putte i kjøleskap og nyte. :)
SvarSlett